+ Odpowiedz na ten temat
Strona 3 z 3
PierwszyPierwszy 1 2 3
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: Niedzielna Analiza Techniczna

Junior Member

Witajcie, przedstawiam najnowszy NAT

"W poprzedniej analizie technicznej WIG 20 napisałem, że niebawem powinniśmy być świadkami walki o 2500 pkt. Okazało się, że rzeczywiście na rynku nie zrobił większego wrażenia opór, jakim było zniesienie 61,8% ruchu spadkowego z okresu kwiecień – czerwiec 2010. Prawdziwa jatka zaczęła się właśnie przy wspomnianej powyżej wartości.

Na przestrzeni ostatniego tygodnia byki wielokrotnie próbowały się ponad nią wybić, lecz za każdym razem niedźwiedzie skutecznie odpierały ichniejsze ataki. Stronie podażowej udało się nawet w piątek zepchać indeks w okolice 2450 pkt., ale w tym samym momencie popyt ruszył do kontrataku. Udało mu się nawet wykreślić pro wzrostową formację młotka (zielona strzałka), która rodzi dobre rokowania na najbliższych kilka dni.

W przeciągu najbliższego tygodnia spodziewam się kolejnego podejścia pod 2500 pkt. Tym razem zakończonego skutecznym przebiciem ponad tę wartość. Nie wydaje mi się jednak aby owe uderzenie wyprowadziło indeks ponad szczyt z 15 kwietnia bieżącego roku, czyli 2619,13 pkt.

Według mnie, potencjalny zasięg wzrostu to poziom 2550 pkt. Jeżeli rynek jest silny, to niewykluczone, że kurs może zbliżyć się w okolice 2600 pkt. (teoretyczny zasięg wzrostu, wynikający z formacji odwróconej głowy i ramion). Niemniej pierwsza wartość wydaje mi się być zdecydowanie bardziej realna.

Najbliższym wsparciem jest minimum wspomnianej formacji młotka, czyli wartość 2449,24 pkt. Z kolei najsilniejszym oporem jest szczyt z 27 lipca – 2507,21 pkt."
    Attached Images
    Więcej artykułów i analiz znajduje się tutaj: www.compentia.pl
    Zapraszam także na swój blog traderski: www.krzysztofchodorowski.blogspot.com

Junior Member

Witajcie, przedstawiam najnowszy NAT

"Na przestrzeni ostatniego tygodnia WIG 20 zyskał 0,59%. Z kolei kontrakty na WIG 20 wzrosły o 17 pkt., co przekłada się na wzrost o 0,67%. Co tu dużo mówić, niezdecydowany i dość nieprzyjemny tydzień za nami. Rynek negował wszystkie negatywne formacje, tylko po to by…

Na swoim blogu inwestycyjnym, po zanegowaniu jednej spadającej gwiazdy drugą, napisałem, że korekta właśnie się rozpoczęła (AT FW20). Rzeczywiście, przez kilka dni rynek trochę się „pokisił”, po to by cztery dni później ustanowić nowe ekstremum i nagle zawrócić (pomijam tutaj kwestię, czy gruby dogadał się z trzema wiedźmami, czy też nie). Czy oznacza to, że rynek powinien już na trwałe zawrócić?

Niekoniecznie. Proszę zauważyć, że rynek znajduje się bardzo blisko wielomiesięcznego szczytu z 15 kwietnia (2593 pkt.) i nie wydaje mi się, aby byki miały tak szybko odpuścić próbę ataku. Nie będę ukrywać, że jeżeli chodzi o moje odczucia względem FW20 na najbliższy tydzień, to są one bycze. Spodziewam się kolejnej próby ataku na kwietniowy szczyt. Powiem więcej, zdziwiłbym się, gdyby rynek go nie zdobył.

Warto także zauważyć, że w skali godzinowej, ostatnie poczynania kontraktów na WIG 20 bardzo ładnie układają się w kształt korekty pędzącej ABC (niebieskie oznaczenia). Jeżeli dobrze zidentyfikowałem strukturę, to najprawdopodobniej właśnie się ona zakończyła. Na korzyść tej tezy przemawia fakt, że w hipotetycznym dołku fali C rynek pozostawił pro wzrostowego młotka (młotka – doji).

Obecnie najsilniejszym oporem jest piątkowy szczyt 2581 pkt., który to broni dostępu do kwietniowego wielomiesięcznego ekstremum. Z kolei najbliższym wsparciem jest dołek z 10 września (2522 pkt.), którego ewentualne przebicie otworzy rynkowi drogę w kierunku psychologicznej wartości 2500 pkt."
    Attached Images

Senior Member

Jeśli zakładasz że impuls jest już wykończony i nadchodzi korekta to Twoje b na wykresie jest niczym innym jak podwójnym szczytem fali 5. To pociąga za sobą inny ciąg zdarzeń.

Junior Member

Nie twierdze, ze impuls jest wykonczony. Napisalem, ze rynek powinien jeszcze troche urosnac

Junior Member

Witam, przedstawiam najnowszy NAT:

"Analizę proponuję zacząć od rynku bazowego, na którym to bastion obronny byków został zdobyty. Niemniej tydzień i tak możemy uznać za względnie udany. Kupujący podźwignęli się i wyciągnęli indeks w górę o 70,28 pkt. (2,66%). Spójrzmy na wykres:

Wykres: WIG20nat_05122010_650.jpg

Początek tygodnia nie należał do udanych dla strony popytowej. Podaży udało się zanegować silne wsparcie, jakie wyznaczało minimum formacji młotka (zielona strzałka), czyli wartość 2607,40 pkt. Niewykluczone, że fakt wybicia wsparcia miał związek z różnicą w obrotach, które towarzyszyły ich kreśleniu w przypadku obu rynków, o czym pisałem więcej w zeszłym tygodniu.

Co ciekawe, rynek był na tyle silny, że nie pozwolił niedźwiedziom zepchnąć indeksu w niższe rejony cenowe. Po raz kolejny zadziałało wsparcie geometryczne w postaci przeniesienia 88,6% sierpniowej korekty wzmocnionej zniesieniem 41,4% ostatniego impulsu wzrostowego (więcej na ten temat pisałem w zeszłotygodniowej Niedzielnej Analizie Technicznej).

Niestety tym razem rynek nie pozostawił żadnej pozytywnej formacji (w skali dziennej). Niemniej nie zmienia to faktu, że najprawdopodobniej zaczęliśmy kreślić falę B w ramach korekty większego rzędu. Jeżeli rzeczywiście tak jest, to niebawem powinniśmy być świadkami kreślenia fali C, po której to rynek powinien z kopyta ruszyć w kierunku północnym.

Sprawdźmy jeszcze, jak rozwija się sytuacja na kontraktach terminowych. W ostatnim tygodniu zyskały one 71 pkt, czyli 2,69%.

Wykres FW20nat_051220102_650.jpg

Tutaj byki okazały się być zdecydowanie silniejsze niż w przypadku rynku bazowego. Wsparcie w postaci minimum formacji młotka (2610 pkt.) zostało obronione. Obecnie, podobnie jak przy WIG 20, najprawdopodobniej znajdujemy się w fali B korekty większego rzędu. Oznacza to ni mniej, ni więcej tylko tyle, że czeka nas zjazdowa fala C.

Kiedy się ona rozpocznie? Obserwujmy rynek i podążajmy za nim... zachęcam do odwiedzania mojego bloga inwestycyjnego, gdzie spróbuję na bieżąco towarzyszyć jego poczynaniom."

Junior Member

Miłe złego początki, tak chyba najprościej można podsumować ostatnie poczynania rodzimego rynku kapitałowego. Po udanym początku tygodnia, w miarę upływu czasu podaż powoli zaczęła przejmować kontrolę nad parkietem. Straty zanotowały zarówno kontrakty terminowe (-1,51%), jak i indeks blue chipów (-1,21%). Czy to znaczy, że teraz już będzie tylko gorzej?

Zaczniemy od rynku bazowego, spójrzmy na wykres WIG 20:

Rynek spłatał nam małego figla. Mianowicie zaczął się korygować dopiero po, a nie przed zdobyciem nowego ekstremum. Ten fakt możemy jednak zapisać in plus stronie popytowej, która pokazała nam tym samym swoje poważne pro wzrostowe ambicje. Zwracam jednak Państwa uwagę na dwie inne kwestie. Mianowicie, na sposób, w jaki rynek osiągnął nowe maksimum, oraz to, jak zachowywał się w następnych dniach po tym fakcie.

Po pierwsze, niepokojące może być to, że w chwilę po zdobyciu szczytu rynek nagle zaczął dołować. Wykreśliła się w ten sposób negatywna formacja spadającej gwiazdy (czerwona strzałka). Zdarzenie to, co by nie mówić, najlepiej o bykach nie świadczy. Patrząc jednak, na zachowanie się rynku w kolejnych dniach możemy przypuszczać, że kupujący zauważyli, że nieładnie się zachowali i próbowali się zrehabilitować. Proszę zauważyć, że przez dwie kolejne sesje rynek konsekwentnie poruszał się w okolicach ekstremów. To akurat możemy odczytać jako oznakę siły rynku.

W pewnym momencie rynek jednak „pękł”. Podaż postanowiła przypuścić mocny atak, podczas którego udało się jej przesunąć linię frontu o kilkadziesiąt punktów niżej, nawet w okolice 2730 pkt. Co ciekawe w rejonach tych popyt znowu się uaktywnił. Niestety nie pozostawił tam żadnej pozytywnej formacji, niemniej kolor i wielkość piątkowej świecy może świadczyć o tym, że lokalne dno już znaleźliśmy.

Sprawdźmy jeszcze jak wygląda sytuacja na kontraktach terminowych:

Jeżeli chodzi o moje odczucia, to skłaniałbym się w stronę stwierdzenia, że mimo wszystko korekta się jeszcze nie skończyła. Bardziej prawdopodobny wydaje się być scenariusz, w którym obserwowane w końcówce tygodnia spadki były jedynie falą A w ramach większego ABC.

Jeżeli rzeczywiście tak jest, to w najbliższych dniach powinniśmy być świadkami kreślenia wzrostowej fali B, a następnie kolejnego zjazdu, czyli fali C. Czy tak będzie? O tym zapewne przekonamy się już niebawem. Ja jednak jestem zdecydowanie optymistą i uważam, że kolejne nowe szczyty na kontraktach (ostatni to 2827 pkt. z 8 marca) i rynku bazowym (ostatni to 2820,13 pkt. z 7 marca) już niebawem zobaczymy.

Najbliższymi wsparciami, dla WIG 20 są rejony 2725 pkt. oraz 2700 pkt. (zniesienie odpowiednio połowy i 61,8% impulsu z przełomu lutego i marca). Natomiast w przypadku rynku terminowego są to okolice 2730 pkt. oraz 2705 pkt. (analogiczne zniesienia geometryczne).

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 3 z 3
PierwszyPierwszy 1 2 3

Uprawnienia