+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3
1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: Niedzielna Analiza Techniczna

Junior Member

Niedzielna Analiza Techniczna

Witam, przedstawiam swój najnowszy NAT:

"Rynek ewidentnie ma ochotę po raz kolejny zaatakować psychologiczną wartość 2500 pkt. Cały czas konsekwentnie rośnie. W przeciągu ostatniego tygodnia wzrósł nawet o 26,45 pkt., czyli ok. 1,1%. Czy w tym samym stylu powinno upłynąć nam kilka najbliższych sesji? Sprawdźmy!

Nie będę ukrywać, że moje zapatrywania na najbliższych kilka dni są zdecydowanie pro spadkowe. Utwierdziłem się w tym przekonaniu po piątkowej sesji. Spójrzmy na wykres:

Proszę zauważyć, że na ostatniej sesji tygodnia rynek wykreślił nam negatywną formację spadającej gwiazdy (czerwona strzałka). Nie byłoby w tym fakcie niczego nadzwyczajnego gdyby nie to, że rynek pozostawił ją w nieprzypadkowym miejscu. Mam tutaj na myśli zniesienie 78,6% naszej hipotetycznej fali A wzmocnione dolnym ograniczeniem formacji klina zwyżkującego (zielona linia).

Żeby było jeszcze ciekawiej, to zeszłotygodniowe bycze harce bardzo dobrze ułożyły się w pro spadkowy układ trzech małych indian (niebieska elipsa) – znacznie lepiej są oni widoczni w skali intraday. Jakby tego było mało, wszystko działo się w okolicach górnej wstęgi Bollingera.

W związku z tym w najbliższym czasie spodziewam się kontrataku strony podażowej. Najbliższym wsparciem jest połowa dużej białej świecy z 2. marca (2318,73 pkt.) oraz środkowa wstęga Bollingera. Kolejnym, znacznie mocniejszym jest maksimum z dnia 17. lutego (2290,06 pkt.). Jeżeli rynek spadnie poniżej tej wartości, wówczas stanie przed nim otworem droga w stronę nowych lokalnych, wielomiesięcznych dołków.

Z drugiej strony, niewykluczone, że owy spadek będzie jedynie przystankiem przed próbą podjęcia decydującego ataku na psychologiczną wartość 2500 pkt. O tym czy rzeczywiście tak będzie przekonamy się już niebawem. Jednoznacznym sygnałem do ataku będzie zanegowanie wspomnianej wyżej formacji spadającej gwiazdy. Ruch taki otworzy indeksowi drogę w kierunku psychologicznej bariery 2500 pkt."

Krzysztof Chodorowski
    Attached Images

Junior Member

Witam, przedstawiam najnowszy NAT:

"Miniony tydzień możemy zaliczyć do udanych dla rodzimych inwestorów. W przeciągu pięciu ostatnich sesji WIG 20 zyskał względem zeszłotygodniowego zamknięcia 25,57 pkt., co przekłada się na ok. 1,06% wzrost. Czy nadchodzący tydzień będzie równie udany? Sprawdźmy!

Stało się „prawie” tak, jak to przed tygodniem pisałem. Rynek spróbował zaatakować ostatni, wielomiesięczny szczyt (2501,61 pkt. z 20 stycznia). Choć fakt, muszę przyznać, że zrobił, to nieco szybciej niż się tego spodziewałem. Okazało się bowiem, że korekta była znacznie krótsza (spodziewałem się kilkudniowej) i nie była aż tak głęboka, co możemy odczytać jako oznakę siły rynku.

Inwestorom niestety zabrakło determinacji i nie zdołali wybić ostatniego szczytu. I tutaj proponuję się na chwilę zatrzymać. Mamy bowiem potencjalnie układ podwójnego szczytu (niebieskie strzałki), który co prawda jeszcze się nie aktywował, gdyż stanie się to w momencie przebicia dołka hipotetycznej fali A (2165,20 pkt.), ale może tworzyć pro spadkową atmosferę na parkiecie.

Z drugiej strony, nie wydaje mi się, aby byki tak szybko się poddały i nie spróbowały jeszcze raz go zaatakować. Na korzyść tej tezy świadczy choćby fakt, że rynek znajduje się wokół wielomiesięcznych szczytów, które są dla strony popytowej na wyciągnięcie ręki. Krótko mówiąc, bycza ambicja raczej nie powinna im pozwolić na odpuszczenie walki.

Nie zmienia to faktu, że obecnie najbliższym wsparciem jest poniedziałkowe minimum (2385,36 pkt.), a kolejnym połowa dużej białej świecy z 2. marca (2318,73 pkt.). Z kolei najbliższym oporem jest wspominany wyżej szczyt z 20. stycznia (2501,61 pkt.). Dynamiczne jego sforsowanie otworzy rynkowi drogę w kierunku 2600 pkt., gdzie to znajduje się zniesienie połowy spadku z okresu październik 2007 – luty 2009 roku."
    Attached Images
    Ostatnio edytowane przez InfoAdministrator ; 29-03-2010 o 17:19 Powód: screen zaburza układ strony
    Więcej artykułów i analiz znajduje się tutaj: www.compentia.pl
    Zapraszam także na swój blog traderski: www.krzysztofchodorowski.blogspot.com

DT
    DT jest nieaktywny
    Senior Member Avatar DT

Podejście pod szczyty i klasyczne zatrzymanie a więc postoimy i wkrótce nastąpi wybicie maksów

Junior Member

Tak zwana cisza przed burzą Też mi się nie wydaje aby potencjalne M się utrzymało. Rynek dzisiaj zbierał siły, a jutro powinien mocno uderzyć (o czym świadczy dzisiejsza formacja młotka).

Junior Member

Nie wiem czy dobrze widze ale na swig80 i mwig40 małe obroty nie potwierdzają korekty?. Jestem nowym jesli chodzi o inwestowanie i zdaje mi sie ze na swig80 i mwig 40 mamy ORGR. Do niskich obrotow nalezy jeszcze mały plus a w zasadzie duzy , wybudowały sie mloty.Pozdrawiam i prosze o odniesienie do moich domyslow

Junior Member

Fakt, mogą to być ORGR. W tym miejscu świadczą one o kontynuacji trendu. Zauważ też, że ich zasięgi już się zrealizowały (100% wysokości formacji przyłożone do miejsca przebicia linii szyi). Jeżeli chodzi o mWIG40 to tam nie ma młotka, na sWIG80 owszem jest. Ja to również odczytuję jako oznakę siły rynku, co w naszym przypadku potwierdza trend wzrostowy

Junior Member

Dziekuje za wyjasnienie , jako nowicjusz niczego nie jestem pewny .

Junior Member

Witam, przedstawiam najnowszy NAT:

"Najważniejszą rzeczą, która w zeszłym tygodniu zwróciła moją uwagę było oczywiście ustanowienie nowego lokalnego, wielomiesięcznego ekstremum. Warto zauważyć, że przy tej okazji rynek zanegował hipotetyczną formację podwójnego szczytu, o której pisałem w zeszłym tygodniu (tutaj).

Nie stało się to oczywiście tak od razu. Na początku tygodnia byki jeszcze dość nieśmiało podejmowały akcje zaczepne, a jeżeli nawet już zdecydowały się na takie, to i tak niedźwiedzie szybko je ustawiały do „pionu”. Można powiedzieć, że kupujący trzymali się na uboczu, respektując poniekąd negatywny wydźwięk psychologiczny wspomnianej formacji.

Sytuacja jednak zmieniła się pod koniec tygodnia, kiedy to popyt zdecydował się na mocne uderzenie. W czwartek indeks WIG 20 zyskał 2,02% i nieznacznie poprawił poprzedni rekord cenowy (2501,61 pkt.). Podczas ostatniej sesji tygodnia kupujący dorzucili jeszcze kilka punktów do rekordu i wyciągnęli go do poziomu 2513,56 pkt.

Co ciekawe, żadna z ostatnich sesji nie zamknęła się ponad psychologiczną wartością 2500 punktów, co nie najlepiej świadczy o stronie popytowej. Nie wydaje mi się jednak, aby kupujący powiedzieli już ostatnie słowo. Jestem zdania, że inwestorzy spróbują jeszcze trochę wyśrubować piątkowe ekstremum.

Najbliższym oporem są rejony 2540 pkt. W okolicach tych przebiega silny opór geometryczny, na który składają się relacja 1:1 impulsu z okresu luty – czerwiec 2009 roku do ruchu od dołka z połowy lipca (żółte prostokąty) oraz projekcja zewnętrzna 161,8% korekty z przełomu czerwca i lipca ubiegłego roku.

Jeżeli ten poziom uda się bykom wybić, wówczas te będą mogły zatrzymać się najprawdopodobniej dopiero w rejonach 2600 pkt. Znajduje się tam zniesienie połowy ruchu spadkowego z okresu październik 2007 – luty 2009 roku. Z drugiej strony, najbliższym wsparciem jest środkowa wstęga Bollingera oraz dołek z 22. marca (2411,91 pkt.)."
    Attached Images
    Ostatnio edytowane przez InfoAdministrator ; 29-03-2010 o 17:24 Powód: screen zaburza układ strony

DT
    DT jest nieaktywny
    Senior Member Avatar DT

Witaj
    Moim zdaniem obecny tydzień stoi pod znakiem korekty.
    Jeśli mógłbyś publikować w mniejszej rozdzielczości lub załączać wykres to twoja analiza byłaby bardziej czytelna

Junior Member

Witaj, wykresy sciagam bezposrednio ze strony Compentii (przeklejam URL). Nastepnym razem sprobuje cos przy nich pokombinowac

PS, dzisiaj byla kolejna "rekordowa" sesja, ktora zakonczyla sie ponizej 2500 pkt. Widac zatem wyraznie, ze podaz zaciekle strzeze tych rejonow. Byki poprawiaja rekord, ale sa zbyt slabe na kontynuowanie zwyzki. Na tej podstawie wyciagam nastepujace wnioski:
    - to podaz kontroluje sytuacje na parkiecie,
    - jezeli bykom uda sie wybic "trwale" psychologiczna wartosc, to najprawdopodobniej rynek powinien wowczas znacznie przyspieszyc (moze kolejna sesja zakonczona +2%)
    - nie wydaje mi sie, aby po wybiciu tego szczytu rynek dlugo rosl (bedzie to jedynie wykorzystanie przez popyt chwilowej neiuwagi strony podazowej) -> poziom doeclowy to dla mnie 2600 pkt. (tak jak pisalem w analizie).

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3
1 2 3 OstatniOstatni

Uprawnienia