Walka o średnią 200-stu sesyjną. W pobliżu ważny poziom 10170 punktów. Rynek rysuje korektę pędzącą, w najbliższym tygodniu powinniśmy zobaczyć wypełnienie zasięgu fali A korekty i powrót do spadków.
Ostatnio edytowane przez Renton_DM ; 05-04-2010 o 22:29
Zamiast spadków rynek kręci się między 10170-10400 punktów (znamy to dobrze ponieważ tak już było w lecie poprzedniego roku). Mimo to, można zauważyć formację odwróconej H&S z linią szyli 10450 punktów. Po pokonaniu tego poziomu rynek powinien przyspieszyć. Dodatkowo takie rozwiązanie wspiera silna formacja kopnięcia (ostatnie dwie świeczki) oraz wykres w układzie tygodniowym, gdzie mamy do czynienia z objęciem hossy.
Nikkei ponownie znalazł się przy luce bessy z października 2008 roku, która na początku stycznia była testowana. Co teraz? Dynamika, która doprowadziła rynek w te rejony wydaje się kończyć. Dlatego dalsze perspektywy wzrostu zdają się być uzależnione od najbliższej korekty bądź konsolidacji pod oporem.
Ostatnio edytowane przez Renton_DM ; 22-03-2010 o 00:00
Jako że bardzo lubię ten index pozwolę sobie pierwszy wpis zostawić właśnie tutaj
W mojej opini index ten znajduje się w szerokim kanale bocznym już od wakacji 2009 roku,i aktualnie zmierza prawdopodobnie do jego dolnego ograniczenia.Pierwszym sygnałem było wybicie z klina wzrostowego:
Teraz prawdopodobieństwo testu dolnego ograniczenia wzrasta:
Na otwieranie aktualnie pozycji jest już trochę za pózno aczkolwiek taki ruch jest aktualnie najbardziej prawdopodobny.Pamiętać jednak trzeba że znajdujemy się w trendzie bocznym więc tego typu analizy mogą być obarczone dużym marginesem błędu.
Patrząc się na wykres dzienny można zauważyć spadkową piątkę (korekty ruchu spadkowego - falki 2 i 4 są prawie identyczne jeżeli chodzi o zasięg). Teraz oczekuję odreagowania w ramach struktury korekcyjnej. Jej kształt pozwoli na wyciągnięcie wniosków i określenie nowej strategii działania.
Scenariusz rozwija się tak jak jak pisałem,dotykamy poziomu 9700 więc warto krótkie pozycje zamknąć jeśli kurs zanurkuje pod ten poziom i zrealizować zyski
Tak,i strefa silnego wsparcia 9500/9700 obroniona,można pokusić się o niewielką pozycję długą-z stopem jeśli zamkną dzienną świecę poniżej linii kanału
No i rynek zabrnął w kluczowy punkt-zamknięcie poniżej kanału generuje sygnał S i atak na 9000 obrona i biała świeca L z potencjałem powrotu do 10 000.Dziś wszystko się zadecyduje