-
Junior Member
Jak Wy to robicie?
Witam,
Mam na imię Rafał, pochodzę z Płocka (ORLEN
), mam 21 lat i NIE WYOBRAŻAM sobie siedzenia w jednym miejscu do 65 roku życia, dzień w dzień od 8:00 do 16:00! Dlatego chcę jakoś wziąć sprawy w swoje ręce i...nie ukrywam chciałbym żeby w przyszłości giełda była moim głównym źródłem dochodu. Już dawno miałem tego posta napisać ale jakoś nie mogłem się zebrać.
Jest to mój pierwszy wątek na tym forum i w sumie w ogóle pierwszy na ten temat. Od jakiegoś czasu obserwuję co tutaj się dzieje na forum, czytam większość dodanych postów. Staram się coś wyłapać ale marnie idzie. Ponad 75% tego wszystkiego jest dla mnie nie jasne. Jak się można domyśleć chcę zacząć przygodę z giełdą i też nie chce jej szybko skończyć. Chciałbym poznać waszą historię jak zaczynaliście z handlem na giełdzie? Jak się do tego przygotowaliście, czy już mieliście wiedzę na samym początku, czy z czasem wam to przyszło dopiero?
Otrzymuję na maila analizę co jakiś czas, sprawdzam sobie po krótkim czasie to wszystko z aktualnymi notowaniami 2-5 dni później i powiem szczerze że jestem pod wrażeniem bo, mimo to iż nie wszystko ale większość sprawdza się w przyszłości - wzrosty, spadki. Miałem sporo pytań jeszcze, ale pisząc teraz tego posta wszystko mi pouciekało. Za dużo bym chciał wszystkiego naraz napisać i dlatego. Sądzę ze z czasem wypytam się was o wszystko o ile mnie stad nie przegonicie 
P.S.
Na temat giełdy wiem czym się różni Analiza Techniczna od Analizy Fundamentalnej
i jakoś bez chwili zastanawiania wiedziałem że chcę wiedzieć wszystko na temat analizy technicznej 
Pozdrawiam 'Traderów',
Rafał Górecki
-
Super Moderator
Witamy RAV
Zarabianie pieniędzy na giełdzie jest na pewno przyjemne ale nie jest sielanką. Chwila nieuwagi czy nieostrożności i .......
Ale spokojnie, wszystkiego można się nauczyć przy odrobinie chęci. A znam wiele osób, które dzięki odpowiedniemu podejściu do zdobywania wiedzy oszczędziły sobie doświadczeń związanych z początkowym bankructwem ( podobno każdy musi zbankrutować na giełdzie
a tu proszę da się i to ominąć)
Uzbrój się w cierpliwość bo ten proces trwa w czasie, przeglądaj wykresy, czytaj, pytaj a my postaramy się pomóc.
-
Junior Member
Zdaje sobie sprawę z tego ze chwila nieuwagi i może być nieprzyjemnie, trochę czytałem na ten temat. Poza tym bawiłem się grami giełdowymi i widziałem sam co tam się dzieje. Tzn, widzieć widziałem, ale co tam się dzieje to jeszcze nie rozumiem w sumie
Tylko wiadomo jedno, gra nie daje tego samego co prawdziwa inwestycja na giełdzie. Dlatego chciałbym się tym zająć już na poważnie. Od czegoś zacząć, polecacie jakieś książki czy może macie inne sposoby na dobra naukę? Ogólnie wolę się uczyć czegoś na przykładach, od razu mieć jakąś praktykę ponieważ moim zdaniem wtedy łatwiej to wszystko pojąć. Więc pytanie brzmi, od czego zacząć? Jakie wykresy analizować, na co zwracać uwagę?. Skąd w ogóle wiecie ze w danej spółce będzie się coś działo, ja kto wywnioskować, jak wyłapać?
-
Junior Member
cześć,
Osobiście kilka m-cy temu trapiły mnie podobne pytania co Ciebie... lecz nigdy nie odważyłem się ich nikomu zadać tak bezpośrednio jak Ty
Z własnego doświadczenia powiem ci złotą sentencję: "że nie ma złotego środka, konkretnej recepty na giełdę", czym dalej się wchodzi w toń rynku tym bardziej człowiek zaczyna zdawać sobie sprawę ze swojej niewiedzy. Proponuję abyś najpierw poczytał świetne kursy kol. Rentona i InfoTradera w dziale Mój rozwój/baza kursów, przyswój ogólną wiedzę tam zawartą. Śledź informacje zawarte tutaj i na innych portalach, notowania itp. Potem powtórz sobie lekturę kursów które najbardziej Cię zaintrygowały. Kolejnym etapem jest próba samodzielnej odpowiedzieć na część pojawiających się pytań. Dopiero potem zacznij zadawać sprecyzowane, konkretne pytania a użytkownicy forum na pewno Ci pomogą. Gdy pewne kwestie będą wydawały Ci się nie do pojęcie, zbyt trudne, kompletnie niezrozumiałe, wtenczas spróbuj to rozwikłać samodzielnie (w internecie jest mnóstwo różnych kursów, skryptów itp.). Taka wiedza daje mnóstwo satysfakcji ale tworzy też podwaliny pod fachową wiedzę branżową z zakresu analizy rynków finansowych. Powodzenia i wytrwałości w dążeniu do celu.
-
-
Super Moderator
Witam. Po pierwsze trzeba wybrać spółki, które będą Cię interesować. Selekcja może być różna. Zależna od obrotu, wielkości spółek, podziale indeksowym, zakresie cenowym (wtedy wiesz jaki jest minimalny krok notowania, czyli ile pieniędzy kosztuje skok o jednostkę notowania). Wykresy można oglądać wszystkie natomiast nie jest możliwe śledzenie na bieżąco całego rynku. Od czasu do czasu przejrzeć cały rynek i szukać spółek które mogą być interesujące. Dla Ciebie na początek myślę starczy Ispag, bardzo dobry darmowy program do analizy technicznej i nie musisz uzupełniać danych po sesji. Jest on ogólnie dostępny w sieci jednak najnowszą wersję znajdziesz na naszej stronie. Masz tu tradycyjny podział spółek wg indeksów. Dodatkowo, te które Ci się podobają możesz dopisać do listy ulubionych. Jeżeli nigdy nie korzystałeś z tej aplikacji - zobacz film jakie funkcje ma Ispag.
-
Junior Member
Witam. Również jestem początkujący. Mam pytanie odnośnie opcji 'Stop loss'. Nie wiem jak sformułować to pytanie. hmmm.. może tak. Załóżmy że kupuję akcje spółki po cenie 11,50zł. Jaką cenę mam ustawić w funkcji stop loss ?
-
Moderator
Tego nie wie nawet wielu doświadczonych ;-).Najlepiej brać pod uwagę jakieś poziomy techniczne po których pokonaniu widać wyraznie że nasza transakcja była błędna.To najpopularniejsza metoda
-
Senior Member
Ja dorzucę od siebie, że można stosować system uwzględniający średnie kroczące i punkty przecinania się dwóch średnich. Dodatkowo stoploss oparty o procentowe odchylenie od ceny nabycia o zadaną wartość np. 5% od ceny kupna, co w Twoim przykładzie dawałoby poziom 11,5*0,95 = 10,9 zł.
-
Junior Member
Wielkie dzięki za pomoc. Na pewno wskazówki się przydadzą. A co bardziej polecacie. Stop loss czy limit ceny ?
Ostatnio edytowane przez bombel06@op.pl ; 04-12-2010 o 19:30
Uprawnienia