-
Jak obliczyć podatek.
Witam mam problem bo nie wiem jak dokładnie interpretować obliczanie podatku od akcji załóżmy:
Wpłacam na konto maklerskie 10 000 zł
1) Kupuje akcje spółki X - płace prowizje, po pewnym czasie sprzedaje akcje tej spółki na koncie mam 12 000 zł.
2) Za te 12 000 zł kupuje ponownie akcje spółki X tym razem akcje spadaja sprzedaje je na koncie mam 8 tys zł.
Czy podatek płace od tych 2000 zł? Czy nie płace go wcale bo w dwóch tranzakcjach ogólnie poniosłem strate.
I drugie pytanie prowizja maklerska jest pobierana jednokrotnie ? Czy dwukrotnie?
Czyli na przykładzie 1) płace prowizje od 10 tys zł (0,39%) i potem jak sprzedaje od 12 000 zł? Czy już jak sprzedaje nie.
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.
-
..? To jest wstasnie ktoś mi wytłumaczyć.?
-
Super Moderator
Nie jest to porada prawna, ale liczy się to tak:
wartość poczatkowa: 10 000
wartość końcowa: 8000
wynik: strata 2000 - nie płacisz podatku, a kwotę tą możesz rozliczyć przez 5 najbliższych lat w osiąganych w przyszłości zysków odpisując od dochodu z zysków kapitałowych 50% straty w danym roku podatkowym
wszystkie dane otrzymujesz od Biura Maklerskiego
prowizja jest płacona dwukrotnie
Ostatnio edytowane przez Renton_DM ; 08-04-2011 o 12:42
-
Dziękuje serdecznie za pomoc.
Czyli jak dobrze rozumiem, to niezaleznie od ilosci tranzakcji po prostu
1 stycznia X roku - 31 grudzien X roku
Roznica miedzy stanem poczatkowym a koncowym = w zaleznosci czy zysk czy strata. Podatek 19% od zywku.
Czy prowizje maklerska jakos mozna tez odliczyc czy to juz nikogo nie obchodzi.
Ostatnio edytowane przez Nanako ; 08-04-2011 o 13:14
-
Super Moderator
Ale uwzględniasz tylko transakcje zamknięte tj. tam gdzie masz kupno i sprzedaż danego waloru. Jeżeli akcje zostały na rachunku nie bierze się ich do obliczeń.
Ogólnie wzór jest taki: Sprzedaż - Kupno - Prowizja = Wynik
Uprawnienia