Nieźle to wygląda. W trójkącie od ponad roku a oscylacje coraz mniejsze. Teraz podczas ostatnich sesji kurs kręci się w górnym przedziale wzrostowej marubozu z 22. lutego. Wybicie 4,15 PLN spowoduje powstanie na wykresie Pivot'a i wtedy kurs powinien ruszyć w kierunku górnego ograniczenia trójkąta.
Ostatnio edytowane przez Renton_DM ; 12-03-2010 o 11:27
witam chcialbym sie podzielic ligocznymi wnioskami i na takie odpowiedzi licze postawie rowniez pytania na ktore prosze o odpowiedzi
a wiec
trakcja jak kazdy wie spolka leniwa wolna nawet nie mozna rzec ze dla cierpliwych i jak to jest ze spolka oglasza zyski i to niezle jak na ta branze (pkp nie jest chyba zbyt moznym partnerem do targow) i idzie do gory raptem 3-4%
probuje przejac spolke mostowo-autostradowa za gotowke lub emisje akcji (tu rozumiem znowu emisja na kolejnej spolce)
wygrywaja kontrakty ktore daja im zysk i spolka stoi
przegrywaja nierentowne kontrakty spolka leci
i mozna tak dlugo ale gdzie tkwi problem ? bo logika chyba tu nei obowiazuje?
wyplacili dywidende z zyskow ok 0,10zl ale zawsze to cos
swietnym przecciwienstwem jest petrol ciagle jakies szalone infa przy tym 1mln sztuk akcji drukowanych a spolka daje zarobic oczywiscie zgodze sie iz to bardziej ruletka niz gielda ale fakt faktem daje zarobic
przyzwyczailem sie ze w polsce na gieldzie rzadza irracjonalne przeslanki ale kurcze jak dlugo mozna cos takiego akceptowac ? nie mozna tutaj kupic akcji aby za rok sprzedac z zyskiem chocby 10% bo ciagle firmy maja klopoty finansowe i aby ominac podatki i prawo kombinuja ...
czekam na opinie mam nadzieje ze dyskusja sie rozwinie
ps
nie pisze z poziomu sfrustrowanego posiadacza akcji owszem mam je od roku nie spieszy mi sie ze sprzedaza tylko zastanawiam sie gdzie jest pies pogrzebany ze tak to zargonowo ujme
Dla wielu ludzi znane nazwisko jest gwarancją, że inwestycja okaże się sukcesem. A wracając do Trakcji, popatrzyłem na wyniki. Przyznam się - pobieżnie bo mam przekonanie do AT. I wnioski nie za dobre.
Spółka w ciągu ostatniego roku nie wygenerowała gotówki!!! Działalność operacyjna na minusie!!! - Trakcja nie generuje pieniędzy na core biznesie
Ubyło 120 mln PLN środków pieniężnych + 30 mln krótkoterminowych aktywów finansowych.
Część pieniędzy poszła na sporą redukcję zobowiązań - prawie o 60%!!! brawo bo udział zobowiązań w bilansie był za duży.
Zmniejszenie gotówki i redukcja zobowiązań doprowadziły do spadku sumy bilansowej. To poprawiło wskaźniki struktury.
Spadł ROE - zła informacja dla akcjonariuszy.
Wskaźniki płynności OK, dużo powyżej wartości bazowych.
Wnioski: Jeżeli się nie generuje gotówki nie ma co marzyć o wzrostach kursu akcji.
Wykres wskazuje, że mogą następować zmiany - kurs w trójkącie blisko wybicia