-
Super Moderator
TAURON - kolejna spółka energetyczna na GPW
Komisja Nadzoru Finansowego powinna zatwierdzić prospekt emisyjny Tauronu pod koniec przyszłego tygodnia, roadshow zacznie się 3-4 czerwca, debiut spółki planowany jest na koniec czerwca - poinformował minister skarbu państwa Aleksander Grad.
"Mamy informacje, że pod koniec przyszłego tygodnia KNF zatwierdzi prospekt emisyjny Tauronu. Na początku czerwca powinniśmy znać cenę maksymalną, a 3-4 czerwca rozpocznie się roadshow spółki" - powiedział Grad podczas wtorkowej konferencji prasowej.
"Debiut spółki przewidujemy na ostatnie dni czerwca" - dodał.
MSP zdecydowało, że oferta obejmie około 53 proc. akcji Tauronu.
"Patrząc na to, jakie mieliśmy wydarzenia na rynkach kapitałowych i biorąc pod uwagę pozytywne doświadczenia z oferty PZU, zainteresowanie inwestorów indywidualnych i instytucjonalnych, podjąłem decyzję, aby pakiet, który będziemy sprzedawać, wyniesie około 53 proc." - powiedział Grad.
"Widząc zainteresowanie Polską mam nadzieję, że sprzedamy cały oferowany pakiet akcji Tauronu" - dodał.
MSP zakłada, że do inwestorów indywidualnych trafi około 25 proc. oferowanych akcji. Struktura oferty dla indywidualnych ma być podobna, jak w przypadku niedawnej sprzedaży PZU. Inwestor indywidualny będzie mógł składać zapis o maksymalnej wartości do 10 tys. zł, a resort skarbu chce, aby ewentualna redukcja zapisów w tej grupie była jak najniższa. (PAP)
-
Senior Member
Zapisy na akcje w dniach 9-18 czerwiec. Cenę maksymalną mają podać jutro. Zdaniem analityków wyniesie ona w granicach 77-78 groszy za papier.
Każdy inwestor indywidualny może złożyć jeden zapis na co najmniej 1350, lecz nie więcej niż 13 500 akcji. Zamawiać należy liczbę akcji stanowiącej wielokrotność liczby 9. Wynika to z trwającym procesem scalania akcji, którego zakończenie planowane jest jeszcze przed przydziałem akcji.
-
Senior Member
Bloomberg spekuluje że cena została ustalona na 0,7 zł za akcje. MSP ma podać cenę około godziny 11.00
-
Senior Member
Oficjalne potwierdzenie ceny, tak więc 0,7 zł dla indywidualnych
-
Super Moderator
Coraz bliżej końca zapisów a PB stawia pytanie czy warto wyliczając za i przeciw. Niezdecydowani mogą jeszcze zaczerpnąc trochę informacji.
-
Senior Member
-
Senior Member
Cena ustalona na 57 groszy z redukcją dla indywidualnych.
-
Może mi ktoś w prosty sposób wytłumaczyć o co chodzi z tym scaleniem i ceną po scaleniu 5,13 zł ?? Tyle będą potem kosztować ? Nie wydaje mi się
-
Senior Member
Akcji Tauronu było aż 14 mld sztuk. Takie rozmnożenie akcji powodowało, że nominalnie wycena była poniżej 1 zł. Jednak tzw. akcje groszowe, czyli o wartości poniżej złotówki, są krytykowane przez giełdę, bo niski nominał sprzyja spekulacji i dużej zmienności kursu. Zapisy są po 0,57 razy 9 daje Ci 5,13. Taki będzie kurs odniesienia na pierwszą sesję. A czy się zarobi to czas pokaże.
-
Macie już zapisane akcje na rachunkach? Kiedy jest w ogóle przydział akcji?
Uprawnienia